Ja, da har jeg fått prøve megsom lydprodusent. Etter å ha lastet ned programmet Audacity var det bare å slippe seg løs. I forbindelse med leksjonen denne uken, var det laget en hel del lydfiler, lydfiler som oppfordret til lytting og redigering. Gjennom øvelsene ble jeg kjent med noen av verktøyene i Audacity.
Klippe og lim - funksjonen i programmet var enkel å lære seg, og et veldig nyttig verktøy. I forbindelse med lydopptak kan det ofte oppstå unødig lange pauser eller peioder med støy av ulikt slag, slik det var gjort på en av eksempelfilene.Ved hjelp av klipp og lim - funksjonen kunne jeg enkelt klippe bort den lange perioden med litt sus før stemmen hørtes, likedan gikk det helt fint å klippe bort perioden med hosting.
Like nyttig var det i neste øvelse, å kopiere musikken som spiltes i forkant av stemmeopptak til perioden etter stemmeopptaket. På den måten fikk en musikk både før og etter talesekvensen.
Vi ble også kjent med mulighetene til å tone musikken ut eller inn, dvs at musikken kommer gradvis sterkere inn eller avtar gradvis.
Eksempler på opptak gjort med for lavt opptaksnivå, tale snakket inn for langt unna mikrofon og med feile lydinnstillinger viser tydelig hvorfor det er viktig å regulere innspillingsnivået før lydopptak.
Jeg så ganske fort, at programmet Audacity hadde mange muligheter til bruk under lydproduksjon. Muligheter til redigering, bruk av ulike effekter og regulering av lyd i ulike spor. Allerede neste uke kommer mer.
Det som er så fint med Audacity er at det er ganske enkelt å lære seg, noe du understreker i dette innlegget. Det vil jo si at det sannsynligvis vil oppleves på samme måte for elevene. Å lære elevene å bruke dette programmet kan jo gjøres på samme måte som vi nå har lært det. Nettopp gjennom den samme typen øvingsoppgaver og instruktjon (som i nettleksjonene våre). Det er gøy å lese at flere ser mulighetene og setter pris på programmet. Vi som lærere kan jo gi elevene mange muligheter ved å lære elevene våre å bruke dette verktøyet. :)
SvarSlett