tirsdag 31. januar 2012

uke 5: Digitale verktøy og tilpasset undervisning

Retten til tilpasset opplæring er sentral i den norske skolen. Retten er nedfelt i opplæringsloven og gjort rede for i prinsipp for opplæringen. Skulle ikke en slik tilpasning av undervisningen være tilstrekkelig for noen elever, slik at de ikke har utbytte av ordinert undervisningstilbud, har de ytterlidere rettigheter. Disse rettighetene står omtalt i opplæringslovens kapittel 5. Hva er så forskjellen på disse to rettighetene.
              For det første skal retten til tilpasset opplæring først og fremst imøtekommes innafor skolens ordinære undervisningstilbud og ved hjelp av skolens ordinære ressurser. For de elevene som ikke har tilfredsstillende utbytte av denne undervisningen, skal det gis spesialtilpasset undervisning. I slike tilfeller dreier det seg oftest om elever som etter sakkyndig vurdering, tildeles ekstra ressurser. Ressurser som skal benyttes i arbeidet med den enkelte elev. Slike elever har krav på en individuell oppfølgingsplan, med egne mål for arbeidet. 
              På hvilken måte kan skolen imøtekomme kravet om tilpasset opplæring? Tilpasset opplæring kan oppfattes svært forskjellig. For noen dreier dette seg om metoder og bestemte tiltak, mens for andre dreier dette seg om en pedagogisk plattform i bunnen for all undervisning. Ved å se på dette som bestemte metoder eller tiltak, begrenser mulighetene seg straks, med tanke på at det ofte er kun en lærer inne i klasserommet. Det gir liten mulighet til å følge opp hver enkelt elev med spesielle tiltak. Dersom en heller lar målet om tilpasset undervisning ligge i botn for planlegging av all undervisning har man slik jeg ser det, mye større sannsynlighet for å lykkes. Ved å velge undervisningsformer som tar hensyn til flest mulig av elevene når læreren frem til flest mulig. Vi vet at mennesker tilegner seg kunnskap på ulikt vis, derfor er det viktig med variasjon i undervisningen. På den måten kan flere elever oppleve utfordringer og ikke minst oppleve mestring. Variert undervisning vil dermed ikke kun bidra til bredere innsikt og forståelse, men også bidra til økt motivasjon i skolehverdagen.
           Hvilken rolle spiller digitale verktøy i denne prosessen. Bruk av digitale verktøy åpner for nye muligheter i undervisningen. På den måten bidrar dette i seg selv til å nå flere elever enn før.
           I tillegg vil en kunne jobbe systematisk ved hjelp av pedagogiske programmer. Her finnes mye spennende, alt fra enklere spill med tanke på drill av praktiske ferdighete, spill med økende progresjon alt etter elevenes prestasjoner, samt kompliserte utforskerspill som tar sikte på å utnytte elevenes nysgjerrighet og utforskertrang. På den måten kan disse spillene være til hjelp slik at elevene utvikler sin forståelse og erfaring med det aktuelle emnet.
           Et annet forhold som også er av betydning er at mange elever benytter pc i stor grad på fritiden. Dermed behersker de dette verktøyet og liker å holde på med det. Ofte kan det være med å skape arbeidro i timene, og hjelpe elevene til å holde konsentrasjonen oppe gjennom arbeidsøkten. Tryggheten av å beherske et verktøy er i så måte viktig for læringen, og for noen kan det dermed være en fordel både å lese og skrive gjennom pc. De leser effektivt på skjermen, og tilegner seg kunnskap i større grad enn ved lesing i bok.
            Ved bruk av pc til skrivingen, kan en enkelt innstallere rettskrivningsprogram også. Dermed får elevene kontinuerlig tilbakemeldinger på rettskrivningen i løpet av skriveprosessen, noe som igjen hjelper elevene til å tenke over hvordan ordene skrives. Veldig lærerikt for de som strever med rettskriving.
          I språkopplæringen er det mulighet for elevene til å lytte til riktig uttale av ord, og på den måten tilegne seg verdifull kunnskap også i fremmedspråk.
         Alle disse forholdene som jeg har pekt på i dette innlegget kan bidra til merverdi i undervisningen. Muligheten til å variere er til stede, og ved riktig bruk vil dette kunne hjelpe mange elever til økt læringsutbytte. På den måten kan bruken av digitale verktøy bidra til å redusere behovet for spesialundervisning i mange av fagene.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kilder:http:
leksjon, uke 5, fronter HVO
http://www.lovdata.no/all/tl-19980717-061-001.html#1-3
http://www.udir.no/Lareplaner/Prinsipp-for-opplaringa/Tilpassa-opplaring-og-likeverdige-foresetnader/

3 kommentarer:

  1. Du har skrevet et interessant blogginnlegg om tilpasset undervisning. Jeg mener du har helt rett i at prinsippene om tilpasset undervisning må ligge i bånn når planlegging av undervisning gjøres. Mye av den undervisningen som foregår i norsk skole, er tilpasset forutsetningene til en tenkt gjennomsnittselev. Det fører til at svakere og sterkere elevers behov ikke blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte.
    Du nevner i innlegget ditt at det finnes gode pedagogiske spill som gir elevene "drill av praktiske ferdigheter, spill med økende progresjon alt etter elevenes prestasjoner, samt kompliserte utforskerspill som tar sikte på å utnytte elevenes nysgjerrighet og utforskertrang". Jeg er nysgjerrig på det siste punktet ditt. Kan du komme med noen eksempler på nettsider som har slike utforskerspill? Dette er et område jeg kjenner lite til og gjerne skulle fått noen gode tips om.

    SvarSlett
  2. I leksjonen for uke 5 finner du en del beskrivelser av ulike typer pedagogiske spill. Jeg har selv kun erfaring med slike spill gjennom min rolle som mamma, og siden jeg fremdeles er under utdanning har jeg ikke rukket å jobbe med dette i skolen. Likevel ser jeg at der finnes et potensiale for å nå frem til elevene ved hjelp av pedagogiske dataspill, og tror som sagt at disse kan være med på å bidra både til økt motivasjon og forståelse.

    SvarSlett
  3. Kunnskapsløypa er et firma som kommer ut med en app til smarttelefon rundt skolestart. Denne appen viser barna en film av hvordan de kan gjøre eksperimenter ved hjelp av ingredienser fra kjøkkenskapene og oppmuntrer til utforskende og leken læring. Barna lærer mens de utforsker, lager egne hypoteser og prøver ut eksperimentet på egenhånd. Forklaringene er enkle og lett forståelige. Dersom dere har tips til hvilken type oppgaver og fag det er størst behov for i undervisningssammenheng, så gjerne send tips til marie@kunnskapsloypa.no, og følg med til høsten!

    SvarSlett